• Online catalogus 3 miljoen onderdelen
  • Snelle levertijd uit de USA
  • Bedrijven & Particulieren
  • Team van specialisten

Dodge Ram koelsysteem

Producten 1-12 van 17
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
Producten 1-12 van 17
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Het koelsysteem van de Dodge Ram zorgt ervoor dat de motor gekoeld wordt. Aangezien de motor een groot deel van de energie in brandstof omzet in warmte, is de koeling rondom de motor van essentieel belang. Met behulp van het koelsysteem wordt overtollige warmte afgevoerd naar de buitenlucht, waardoor oververhitting van de motor wordt voorkomen, zelfs op warme zomerdagen. Het koelsysteem van de Dodge Ram heeft nog een andere functie: milieubescherming. Indirect draagt het koelsysteem bij aan het minimaliseren van de emissies van de motor. Dit wordt bereikt door ervoor te zorgen dat de motor snel zijn optimale temperatuur bereikt en deze tijdens het rijden behoudt. Wanneer het koelsysteem dus goed functioneert, voorkomt het dat de temperatuur onderweg stijgt.

Het koelsysteem van de Dodge Ram: zo werkt het

Zoals de naam al aangeeft, is het koelsysteem geen enkel element, maar een compleet systeem. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

De thermostaat meet de huidige temperatuur. Met behulp van de sensoren wordt deze informatie doorgegeven aan de andere onderdelen van het koelsysteem van de Dodge Ram. Ondertussen zorgt de waterpomp ervoor dat het koelmiddel wordt aangedreven en rond de motor circuleert.

Wordt de motor te heet? Dan helpen de koelventilatoren om het koelmiddel af te koelen. Dankzij de circulatie door de waterpomp wordt de warmte naar de radiateur getransporteerd. Deze radiateur voert de warmte af naar de buitenlucht.

Het onderhouden van je Dodge Ram koelsysteem

In principe kan het koelsysteem gedurende de hele levensduur van je Dodge Ram goed functioneren. Toch is het wel degelijk belangrijk om eens in de zoveel tijd onderhoud te laten uitvoeren, bij voorkeur bij een werkplaats. Daar wordt het koelsysteem gecontroleerd en onder andere op lekkages gecontroleerd.

Er is één ding dat je zelf kunt doen: het koelvloeistofpeil controleren. Deze vloeistof mag niet te laag zijn, omdat dit schade aan de motor kan veroorzaken. Je kunt het zelf bijvullen, maar let wel op de specificaties. Als je koelvloeistoffen met de verkeerde specificaties gebruikt, kan dit schade aan het koelsysteem veroorzaken.

Zo herken je problemen bij het koelsysteem van je Dodge Ram

Breng je je Dodge Ram regelmatig naar een werkplaats voor controle? Dan wordt ook het koelsysteem gecontroleerd. Tussendoor kunnen er echter ook problemen optreden. Deze zijn meestal gemakkelijk te herkennen. Twijfel je of het koelsysteem de oorzaak is? Breng dan je voertuig terug naar de werkplaats.

Mogelijke problemen met het koelsysteem van de Dodge Ram

- De ruiten zijn beslagen of zelfs bevroren.
- Het voertuig wordt niet goed warm, ook al staat de verwarming aan.
- De motortemperatuur stijgt sterk.
- De motortemperatuur blijft te laag.
- Er brandt een waarschuwingslampje op het dashboard.
- De oplossing: vervangende onderdelen

Heb je last van één of meerdere van bovengenoemde problemen? Breng dan zo snel mogelijk je voertuig naar de werkplaats. Daar kan het koelsysteem van de Dodge Ram soms gerepareerd worden. Vaak zijn er vervangende onderdelen nodig. 

Het koelsysteem van de Dodge Ram bij US-Partscenter

Als je nieuwe onderdelen van de Dodge Ram nodig hebt voor het koelsysteem, dan moet je uiteraard bij US-Partscenter zijn. Wij zijn namelijk, op het gebied van Amerikaanse auto’s, dé Nederlandse specialist. Niet alleen voor onderdelen voor het koelsysteem ben je bij ons aan het juiste adres. Ook voor uitlaten en dempers, remmen en voorwiellagers en lifestyle producten is US-Partscenter de juiste plek. 

Voor vragen zijn wij bereikbaar via het contactformulier, of mail sales@us-partscenter.com.